Kan man behålla pengarna?

Diskutera om vilken bank som är sveriges bästa val när du ska tjäna pengar
Användarvisningsbild
Teodor
Beginner
Beginner
Inlägg: 71
Blev medlem: 2014-04-30 19:56:11, onsdag
Ort: Stockholm

Kan man behålla pengarna?

Inläggav Teodor » 2014-12-23 21:30:27, tisdag

Jag har en fråga om man gör ett lån på 400 k och banken går i konkurs kan dom kräva pengarna fast företaget inte finns längre? För annars så skulle man kunna ha turen att företaget som man har lånat i går i konkurs :D


Användarvisningsbild
Mikael
Moderator
Moderator
Inlägg: 207
Blev medlem: 2011-09-14 07:51:36, onsdag
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Kan man behålla pengarna?

Inläggav Mikael » 2014-12-23 23:11:48, tisdag

Man lånar normalt sätt inte i företag utan i banker. Skulle en bank gå i konkurs som knappast är troligt så går staten in och kräver pengarna samt hjälper banken.

Det finns något som kallas för Insättningsgaranti som staten utfärdar.

Beloppet höjdes till 500 000 kronor genom riksdagsbeslut den 31 oktober 2008 efter att tidigare ha varit 250 000 kronor sedan garantin infördes 1996. I Sverige är insättningsgarantin sedan den 31 december 2010 100 000 euro. Belopp upp till denna nivå garanteras till 100 %. De konton som skyddas måste uppfylla vissa kriterier, men i samband med höjningen av insättningsgarantins belopp utökas också de typer av konton som skyddas till att gälla alla insättningskonton, från att tidigare enbart ha gällt transaktionskonton. Generellt kan sägas att alla typer av "normala" bankkonton omfattades av insättningsgaratin redan före denna förändring, och att det framgår av kontovillkoren eller årsbeskedet för kontot om det omfattas av insättningsgaranti eller ej. Dock kunde en oklarhet finnas kring vissa typer av konton för bundet sparande, där uttagsavgiftens storlek kunde avgöra om kontot skulle omfattas av garantin eller ej. Oklarheten kom från det faktum att Riksgäldskontoret inte ger förhandsbesked, utan gör en prövning och fattar ett myndighetsbeslut först efter en eventuell konkurs, då pengar begärs ut i enlighet med garantin. De ändrade reglerna är avsedda att minska denna oklarhet.

I sverige är man ganska skyddad vilket även gör att staten kommer försöka driva in sina pengar så nej, man får ej behålla pengarna :!:
Jenkler - Din IT-konsult
Behöver du hjälp med teknik och IT? Kolla här: Jenkler
Visste du att vi har ett spelcommunity också? Kolla här: Freegame
/Mikael


 


  • RELATERADE TRÅDAR
    Svar
    Visningar
    Senaste inlägget

Återgå till "Banker"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst